21-01-2014

4FLEX®: de verdere ontwikkeling van de OEG buiscollector

De OEG heatpipe vacuümbuiscollector 4FLEX is een van de meest moderne Solarbuizen en voldoet aan de hoogste eisen van efficiëntie, veiligheid en flexibiliteit.

In de 4FLEX solarbuizen, bevindt zich een koperen absorber in een vacuümglazenbuis. Net als in een thermoskan wordt door dit vacuüm warmteverlies geminimaliseerd.

Op de achterzijde van de absorber is, ook onder vacuüm, een koperen buis aangebracht; de heatpipe. Hierin zit een kleine hoeveelheid verdampingsvloeistof. Het vacuüm in de heatpipe zorgt ervoor dat de verdampingsvloeistof al vanaf een temperatuur van 28°C begint te verdampen.

Als de zon schijnt, neemt de absorber de energie op en wordt verhit. Hierdoor begint de verdampingsvloeistof te koken en gaat over van een vloeibare naar een gasvormige toestand. Het hieruit resulterende stoom stijgt naar de condensator aan het boveneinde van de heatpipe.

De warmte wordt hierdoor afgegeven aan de Solarvloeistof. De verdampingsvloeistof condenseert en vloeit terug naar de koperen buis aan de onderzijde van de heatpipe.

Deze cyclus herhaalt zich, bij voldoende zonlicht, continu.

De droge aansluiting van de heatpipe buizen in de 4FLEX+, de geringe hoeveelheid verdampingsvloeistof en de gepatenteerde thermische beveiliging zorgen voor een bijzonder hoge bedrijfszekerheid van 4FLEX+. Vanwege de droge aansluiting, kunnen individuele buizen, indien noodzakelijk, worden vervangen zonder de Solarvloeistof uit het systeem te hoeven tappen.

Moderne Click-Fit-technologie zorgt voor een snelle, eenvoudige en flexibele one-man-installatie.

Losse buizen kunnen aan elkaar worden aangesloten om zonnepanelen te produceren met perfect op elkaar afgestemde afmetingen.