23-01-2014

Intelligente Solartechnologie met OEG 4FLEX®

Een Solarsysteem bestaat uit essentiële componenten van collectoren, pompgroep en warmteopslag.

De pompgroep pompt de verwarmde Solarvloeistof van de collectoren naar het opslagvat, waarvan het water vervolgens wordt verwarmd.

Wanneer het water in het vat de maximale temperatuur heeft bereikt, wordt de pomp uitgeschakeld en wordt er geen warmte meer van de Solarcollectoren afgevoerd. Hierdoor worden de Solarcollectoren normaliter zeer heet.

Zo heet dat de Solarvloeistof in conventionele panelen verdampt, wat de Solarvloeistof snel doet verouderen of zelfs beschadigd. Bovendien worden alle onderdelen zeer zwaar belast door de hoge temperaturen.

Om de Solarvloeistof en de componenten te beschermen, beschikken de 4FLEX+ buizen over een gepatenteerde thermische beveiliging in de condensator.

Zodra de temperatuur in de condensator tot 90°C stijgt, sluit een bimetalen klep die voorkomt dat de verdampingsvloeistof uit de heatpipe naar de condensator stijgt en warmte kan afgeven aan de Solarvloeistof. Dit voorkomt effectief het verdampen van Solarvloeistof. (zie het rechter gedeelte van de afbeelding).

Zodra het buffervat weer warmte kan opnemen, de pompgroep weer werkt, de Solarvloeistof weer wordt rondgepompt en de temperatuur in de condensator onder 90°C is gedaald, opent de bimetalen klep en gaat het systeem over op de reguliere werking.